Voitettavat vaikeudet

Hannu HoskonenBlogi

Korona-viruksen vaarallisuus on jo koko maailman tiedossa. Suomen eduskunta ja maan hallitus ovat tehneet kovia päätöksiä viruksen hillitsemiseksi ja kaikki eri toimijat koko Suomessa ovat vahvasti tässä työssä mukana. Erikoisen vaativa tilanne on terveydenhuollolle, joka kantaa tilanteessa päävastuun ihmisten terveyden ja hengen suojaamisessa. Mikään säädetty laki tai annettu ohje ei auta, jos emme omalta osaltamme tue tätä taistelua parhaamme mukaan. Tämäkin vaikeus voitetaan.

Korona-viruksen seurauksena maailman talous menee vauhdilla lamaan. Meille erittäin tärkeä vientikauppa hiljenee ja myös kotimarkkinat hiipuvat samaan tahtiin. Lomautettujen ja työttömien määrä kasvaa koko ajan. Eduskunta on jo hyväksynyt ensimmäisen lisätalousarvion, jolla autetaan yritysten vaikeaa tilannetta kriisin alkuvaiheessa. Tuoreessa muistissa on 1990-luvun alun lama, joka kaatoi valtavan määrän toimivia yrityksiä johtaen Suomen jättityöttömyyteen. Nyt tehdään kaikki mahdollinen, jotta sama ei toistuisi.

Korona-viruksen taloudelliset seuraukset ovat osoittaneet selvästi sen, että Suomen on pakko tehdä politiikassaan muutoksia. Tärkeintä on koko Suomen pitäminen asuttuna ja elintarvikkeiden omavaraisuuden turvaaminen. Hajautettu ruoantuotanto on paras vakuutus suomalaisille. Jo tämän koronakriisin aikana rajoja suljetaan entistä tiiviimmin. Vaarana on elintarvikkeiden pula. Suomi pystyy omat eväänsä tuottamaan, mutta politiikan on muututtava. Maatalouden ympärille rakennettua byrokratiaa on purettava kovalla kädellä. Metsätalouden puolellekin on tämä EU-hallinto tunkemassa. Ilman tuottavuutta, ei ole tuotantoakaan. Kotimaisen ruoan arvostuksen olisi hyvä näkyä myös kotiemme ruokapöydissä. Myös jatkuvalle keskittämiselle suuriin kasvukeskuksiin pitää löytyä ratkaisu. Kuvaavaa tilanteelle on väen siirtyminen eri puolille Suomea, kun koronan uhka selvisi. Elävä maaseutu ja toimivat kunnat ovat tärkeä osa elinvoimaista Suomea. Pelkillä puheilla ei maaseutu kehity, nyt tarvitaan toimia tilanteen parantamiseksi.

Myös teollisen tuotannon heikkoudet kriisi on paljastanut. Merkittävä osa Suomen teollisuudesta on täysin riippuvaista ulkomailta tulevista laitetoimituksista. Vuosia on tuotantoa siirretty halvemman työn maihin ja nyt on sitten totuuden hetki. Ensimmäiset merkit muutoksesta tuotannon paluusta Suomeen on jo olemassa. Tätä kehitystä on parasta tukea kaikin keinoin. Hyvänä kannustimena voisi olla vaikka kiteeläisen yrittäjän Esa Halttusen  esittämä Kiteen veromalli, jolla pienin veromuutoksin kannustetaan yrityksiä investoimaan Suomeen. Keinoja on, jos tahtoa löytyy.

 

Hannu Hoskonen, kansanedustaja, Ilomantsi

 

Julkaistu 1.4.2020 Karjalaisessa ja Savon Sanomissa